Skak er et af verdens ældste spil. Men på trods af spillets høje alder er det stadig et utrolig populært spil, som spilles både som en hobby/fritidsinteresse, men som også dyrkes professionelt på højt plan – ofte i deciderede skakklubber.
Oprindeligt blev skak udelukkende spillet på et fysisk spillebræt. Men i dag dyrkes spillet også på diverse former for computere, tablets og lignende, ligesom spillet også spilles over Internettet. Herudover kan spillet også spilles som såkaldt korrespondanceskak, hvor spillerne typisk sender modstanderen sine træk via enten brevpost eller email.
Indhold i artiklen
Lidt om spillet
Skak spilles af to spillere, som hver får et sæt brikker, som placeres på brættet efter et forudbestemt mønster. Typisk er det ene sæt brikker er hvide, mens det andet sæt er sort. Andre farvekombinationer kan dog også forekomme.
Til skak anvendes et ternet spillebræt med 64 (8 x 8), skiftevis hvide og sorte felter. Felterne er nummereret med tallene 1-8 på den ene side og bogstaverne A-H på den anden side. Det giver mulighed for, at man kan beskrive sine træk på denne form: D7 til D6, som altså beskriver, at den ene af spillerne flytter en brik fra feltet D7 til feltet D6. På denne måde kan man beskrive/dokumentere et komplet spil skak. Dette bruges ofte efterfølgende til at genskabe og studere specielt spændende spil og så bruges det også i den såkaldte korrespondance skak til at give modstanderen besked om sine træk.
Selve skakspillet (bræt + brikker) fås i en lang række forskellige udgaver og udformninger, lige fra de mere billige udgaver, hvor brættet er lavet af pap og brikkerne af plastic til de lidt dyrere udgaver, hvor både bræt og brikker eksempelvis er udskåret i træ. Nogle af de mange muligheder kan f.eks. ses her hos brætspilsbutikken hyggeonkel.dk.
Skakspillets oprindelse
Der er lidt uenighed om, hvor og hvornår det oprindelige skakspil egentlig er opstået. Men spillet menes at være ca. 1500-2000 år gammelt og at det er opstået i enten Kina eller Indien. Herfra har det fulgt handelsvejene ud i resten af verden for så at komme til Europa i starten af 1100-tallet. Undervejs har udseendet undergået lidt forandringer for at komme til at se ud, som det gør i dag.
Skakklubber
Ligesom med eksempelvis rigtig mange sportsgrene, dyrkes skak også i klubber, hvor man mødes og træner for at blive bedre. Ofte foregår denne træning ved at man f.eks. studerer tidligere spillede kampe og analyserer de forskellige træk, for at se, hvad der blev gjort godt og skidt og hvordan det evt. kunne være gjort bedre. Og ellers sørger man i klubberne for at spille rigtig meget med hinanden for på den måde at blive bedre til at analysere, forudse og forstå mulighederne i spillet.
Norsk skakfeber
Professionel skak har traditionen tro givet anledning til stor international interesse, når de store mestre har mødt hinanden. For nylig var det Norge, som var på den anden ende, da deres skakgeni Magnus Carlsen vandt verdensmesterskabet for tredje gang. Der er stor prestige i at vinde de store internationale skakmesterskaber og spillet har en udbredt evne til at tale til nationalfølelsen blandt de deltagende lande.
Skakspillets fremtid
Ligesom så mange af de traditionelle brætspil kan man godt forestille sig, at spillet under en eller anden form kunne være truet på dets popularitet grundet den store udbredelse af elektroniske spilenheder. Men skak er netop et af de spil, som har rigtig gode muligheder for at fastholde sin popularitet, da det faktisk egner sig særdeles godt til også at blive spillet på de elektroniske platforme. Så umiddelbart ses der ingen faresignaler for skakspillet og det ser ud til at kunne fastholde sin udbredelse fremadrettet. Også det faktum, at spillet er udbredt over stort set hele verden, og det faktum at det dyrkes både af private og af professionelle i deciderede skakklubber er også med til at sikre spillets fortsatte virke.